Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nagyi sütije

2008.01.18


Tejfölös pogácsa
Hozzávalók:

* 30 dkg liszt
* 20 dkg zabpehelyliszt
* 2 dkg élesztő
* 10 dkg margarin
* 2 dl tejföl
* 1 tojás
* 1 dl tej
* 2 dkg cukor
* kevés só

Futtasd fel az élesztőt a cukorral langyos tejben, utána a lisztet a margarinnal jól morzsold el, majd add hozzá a tojást, az élesztőt, a tejfölt, a sót, és jól dolgozd ki (gyúrd meg) félkemény rétestésztának. Ezután  hagyd pihenni egy fél napot, majd nyújtsd ki 2 cm vastagságura és szaggass pogácsákat belőle, majd kend meg a tetejüket tojással. Végül a tepsiben keleszd negyed órát, és meleg sütőben süsd 20 percig.


Sajtos keksz
Hozzávalók:

*
22 dkg liszt
*
10 dkg vaj
*
fél dkg élesztő
*
kevés tej
*
kevés só
*
1 tojás
*
2 evőkanál tejföl
*
5-6 dkg sajt

A lisztet a vajjal együtt morzsold el, az élesztőt egy pici tejben futtasd fel. Ezután keverd össze az egészet a sóval, a tojássárgájával, a tejföllel, a sajttal. Jól dolgozd össze az alapanyagokat, majd nyújtsd ki, vágd kockára vagy kör alakúra, kend meg a tetejét tojással. Ha ezzel megvagy, már csak meg kell hintened sajttal, és forró sütöben sárgára sütnöd.


Rakott sajtos kifli

Hozzávalók:

*
8 kifli
*
20 dkg ementáli sajt
*
10 dkg juhtúró
*
5 dkg darált dió
*
2 dl tejföl
*
3 dl tej
*
2 dkg vaj
*
kevés só

Reszeld le a sajtot. Törd át a juhtúrót, és keverd simára a tejföllel. Vágd karikára a kifliket, és locsold meg őket sós tejjel. Kenj ki egy tűzálló tálat vajjal, majd rétegessen rakd bele a kiflikarikákat. Mindegyik sort szórd meg reszelt sajttal és egy kevés darált dióval. Az utolsó sorra simítsd rá a tejfölös juhtúrót, és utána told az egészet egy forró sütöben, ahol hagyd 25 percig sülni. Még melegen tálald.


Juhtúrós pogácsa
Hozzávalók:

*
35 dkg finomliszt
*
15 dkg margarin
*
2 dkg élesztő
*
1 dl tej
*
15 dkg juhtúró
*
1 kávéskanál só
*
2 tojássárgája
*
1-2 evőkanál tejföl
*
5 dkg trappista sajt
*
kevés cukor

Langyos tejben morzsold el az élesztőt, tegyél bele egy csapott mokkáskanál cukrot, majd hagy felfutni. A lisztet egy mélyebb tálban a szobahőmérsékletű margarinnal morzsold el, majd add hozzá a juhtúrót, a sót, és a közepébe üsd bele a két tojásssárgáját, ezután tedd hozzá a felfutatott élesztőt és a tejfölt, ezeket jól gyúrd össze. Lisztezz ki egy tálat, és szórd meg a tészta tetejét is, majd tiszta konyharuhával fedd le, és hagyd megkelni (körülbelül egy óra). Ha megkelt, egy gyúrótálban kicsit gyúrd meg újra, majd sodord ujjnyi vastagra. Kend meg egy kis tojássárgájával, reszelj rá sajtot, és utána megmelegített késsel vágd 3 cm-es csíkokra, majd a csíkokat 5 cm-es trapézokra (vagyis ferdén). Tedd tepsibe a kis trapézokat, és előmelegített sütőben süsd 15 percig.

Tipp: Ne süsd túl sokáig a pogácsát, mert kiszárad!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.