Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ajándék a nagyinak

2008.02.21

Magány helyett – ajándék a nagyinak

 

 

 

Az évek során rengetegszer mondjuk, hogy most nincs időnk erre vagy arra, de majd ha nyugdíjasok leszünk! Akkor beutazzuk a világot, megkötjük azt a hihetetlen hosszú sálat, elolvassuk a kihagyott könyveket, és mivel rengeteg időnk lesz, csupa jó dolgot csinálunk majd.


A nyugdíjas évek „semmit sem kell csinálni” eufóriája csak pár hétig tart, utána a feladatnélküliség egyre nyomasztóbbá válik, főleg ha magány is társul hozzá. Már nem kell bejárni a munkahelyre, viszont a legtöbb kapcsolatot és beszélgetést a munkahely adta. A mindennapok üressége mindenkit elkedvtelenít, és sok ember a saját erejéből nem tud kitörni ebből a kedvtelenségből. Álljon hát itt néhány ötlet, amely a családi összejöveteleken kívül is felrázhatja nyugdíjas szüleinket, nagyszüleinket.
Kutya: Valószínűleg először tiltakozni fog, hogy „nagyon sok gondot jelent”, de ha korához és temperamentumához illő kutyust választunk, biztosan megszereti, és sokkal boldogabbak lesznek mindennapjai. A kutya hűséges társ és barát, ráadásul kutyasétáltatás közben remekül lehet ismerkedni. A napi rendszeres séta jót tesz az általános egészségi állapotnak, az új ismerősök és beszélgetések pedig a lelket ápolják.
Számítógép internet-kapcsolattal: Nem csak az unokával lehet chatelni, hiszen az internet és a közösségi portálok kinyitják a világot, társaságot, kapcsolatokat hozhatnak. Régi ismerősöket lehet ismét megtalálni vagy újakat megismerni. A számítógép és az internet amúgy is annyi elfoglaltságot kínál, hogy mellette mindenképp gyorsabban, hasznosabban telik az idő.
Klubok: A hivatalos klubokon kívül önszerveződő baráti társaságok is szép számmal vannak; ezek tagjai rendszeresen találkoznak, kirándulnak, születésnapokat és névnapokat ünnepelnek. Bár elsőre riasztónak tűnhet ismeretlenül egy összeszokott társaságba bekerülni, sokkal könnyebb beilleszkedni, mint gondoljuk. Csak egy kis bátorság kell az első lépéshez.
Hobbi: Új hobbira, időigényes kedvtelésekre most tényleg van idő. Beírathatjuk nagyinkat könyvtárba vagy kézműves foglalkozásra is. Az utóbbi nem csak jó időtöltést és közösséget jelent, de az ott készített dolgoknak (pl. egy patchwork takarónak) a család apraja-nagyja örül. Hangoskönyv: Idős korban az olvasás már nem esik olyan jól, mint régen, a szem is könnyen fárad. Nem feltétlenül kell azonban a könyvek helyett is a tévét és a rádiót választani – ebben segítenek a hangoskönyvek, amelyekből egyre szélesebb a kínálat. A nagy klasszikusok mellett már a legújabb sikerkönyveket is végighallgathatjuk – akár egyedül, akár társaságban, teázás, kávézás közben

forrás:internet

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pvár, Dózsa György utca 75

(Krammer Gézáné , 2008.02.23 06:20)

Nagyyon örülök , ennek a cikknek , hogy rólunk írnak!
Én hat éve vagyok özvegy és egyedül élek. Vannak igaz barátaim, és barátmőim, gyermekeim , szép unokáim.
De a magány belülröl fakad, és ural , amit nem lehet kitörölni csak enyhíteni!
A Fiamtól kaptam ajándékba egy számítógépet-internettel-és azt mondta Anya tanulj meg! elötted az egész világ, nem leszel egyedül.
Az ember agya újra tornázik és boldog vagyok hogy
önnállóan is megoldok feladatokat, és ez a másvilág!
Aki csak teheti , segítse szüleit, hogy ne legyen, magányos és ezt a szép új világhálót megismerhesse!
Üdvözlettel:Anni