Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Veszélyes elsavasodás

2009.03.22

A savasodás 3 jele és megoldása

2009.03.22. | Ács Borbála
A savasodás csak még egy ok az egészséges táplálkozásra? Vagy valóban veszélyes lehet? Létezik csodaszer?

A savasodás választ ad minden kérdésedre. A kifejezést egy Robert O. Young nevű amerikai biológus, a lúgosító diétának és a savasodás elméletének atyja alkotta meg. A teória óriási népszerűségnek örvend az egész világon, hatására egy csapásra divatos jelzővé vált a „lúgosító”, amely megoldást nyújt az összes létező problémára.

A pH-érték

Az elmélet szerint minden gondunk-bajunk mögött egyetlen jelenség áll: a vér pH-értékének felborulása. A desztillált víz értéke pH7, ehhez képest határozódnak meg a helyes szintek. Az értéket lakmuszpapírral mérheted meg: a vizeletbe helyezve mutatja véred savbázis-egyensúlyát. Az ideális szám a pH7, ha értéked ez alatt van, akkor savasodsz, ha e fölött, akkor lúgosodsz. Vitatott kérdés, hogy a szervezet mindig képes-e ezt az értéket az ideális középúton tartani. Sok orvos szerint igen, a test ebből a szempontból pontos gépezetként működik, csak rendellenességek, például cukorbetegség esetén billenhet ki az egyensúly.

Mivel fenyeget a túlsavasodás?

Mindennapos panaszaid, melyeket már magad is annyiszor mondasz el egy nap, hogy nem tudsz róluk megfeledkezni, az elhízás, a rossz közérzet, a fáradékonyság, levertség, a narancsbőr, a köröm és a haj megkopása, allergiák, magas vérnyomás – és még hosszan sorolhatnánk. Az elmélet szerint ezek mögött mind tested túlsavasodása áll.

A savasodás 3 jele

  1. Nézz a tükörbe: ha tél vége ellenére túlságosan sápadt vagy, esetleg szinte szürkének látszol, vagy hirtelen redők, puffadások jelennek meg az arcodon, az lehet a túlsavasodás jele.
  2. Vizsgáld meg a hajad is: ha irracionális mértékben zsíros vagy száraz, erősen hullik, szintén jel lehet.
  3. Nyelved is sok mindent elárulhat: ha túlságosan vörös és redőzött, vagy nagyon lepedékes, elgondolkozhatsz véred savbázis-egyensúlyán.

Mivel ellensúlyozhatod?

A nyugodt és kiegyensúlyozott életen, a sok mozgáson és a jó levegőn túl elsősorban a táplálkozásoddal szabályozhatod tested savbázis-egyensúlyát. Már azzal sokat segítesz magadon, ha mindennap eszel zöldséget és gyümölcsöt, ha azonban ennél nagyobb figyelmet szeretnél fordítani magadra, bizonyos ételeket kerülnöd kell, másokat pedig nagy mennyiségben fogyasztanod.

Mitől savasodunk?

A civilizáció és a nagyvárosi élet minden velejárójától savasodsz: a sok zsíros hústól és sajttól, az alkoholtól, kávétól, édességtől és a szénsavas italoktól. Az elv szerint a földimogyoró, a cukor, sőt még néhány zöldség, a zöldborsó, a lencse és a bab is kerülendő. Az ételeken túl savasít a szmog, a negatív stressz, a cigaretta, a rohanó világ, és így tovább.

Milyen ételek lúgosítanak?

Elsősorban természetesen a zöldségek és a gyümölcsök, de ezen túl fontos, hogy gabonaalapú ételeidet csak teljes kiőrlésű liszttel készítve fogyaszd. Egyél zsírszegény húsokat és sajtokat és más tejtermékeket, igyál sok ásványvizet és teát, használj olívaolajat, hogy elkerüld a telített zsírsavakat. Ételeid legyenek minél természetesebbek, tehát ne legyen bennük tartósítószer, kártékony adalékanyag. Segít, ha leggyakrabban nyersen vagy roston sütve, esetleg kíméletesen párolva készíted el a fogásaidat.

Házi csodaszer – a kamra polcáról

Megszámlálhatatlan lúgosító, illetve savasodást gátló készítmény kapható, az orvosok azonban ennél egyszerűbb megoldást javasolnak arra az esetre, ha tested kémhatását táplálkozással már nem tudod az ideális értéken tartani. A csodaszer pedig nem más, mint a te háztartásodban is bizonyosan fellelhető szódabikarbóna. A nátrium-bikarbonáttal elkevert víz lúgos, így segít a gyomorban túltengő sav semlegesítésében. A szódabikarbóna kívülről is hat: ha 100 grammot teszel egy kád fürdővízhez, tested egyensúlya helyreáll. Ha ezt a módszert választod, utána érdemes jól megizzasztanod magad – ez szaunában a legegyszerűbb.

Kurt Tepperwein bázispora

Van, hogy a savasodás gátlására a lúgos ételek nem elegendők, ásványi anyagokra is szükség van. Ha gyakran méred a pH-értéked, és rendszeresen a savas irányba húz, érdemes kikevertetned ezt a port. Bármelyik gyógyszertárban elkészítik a recept alapján. A legjobb, ha éhgyomorra iszol egy pohár vízben elkevert teáskanálnyi adagot. Figyelj arra, hogy étkezés előtt és után 1-2 órával ne igyál belőle, mert annyira semlegesíti a gyomorsavat, hogy az ételek feldolgozatlanok maradhatnak.

  • Natrium phosphoricum 10,0
  • Kalium bicarbonicum 10,0
  • Calcium carbonicum 100,0
  • Natrium bicarbonicum 80,0
  • Magnesium carbonicum 50,0

A recept Kurt Tepperwein Savtalanítás című könyvéből származik

Forrás:ötvenentúl.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.