Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TEA ABC

2008.01.31

Kép




A hideg utcáról a lakásba lépve nagyon jól tud esni egy csésze gőzölgő, illatos tea, amely ellazítja a testet és a lelket. Ahány teafajta, annyi hatás és hangulat. Érdemes megismerkedni velük!

                                      



Teázni időigényes dolog, valóságos szertartás, ha megadjuk a módját. A kapkodva leforrázott, félig kiázott, majd felhörpintett filteres tea persze nem az igazi. Egészen más élmény az illatos teafüvek között megtalálni és szabályosan elkészíteni a hangulatnak megfelelőt. A teázás népszerűségének egyik titka a változatosságban rejlik: ahány fajta, annyiféle ízvilág.

Kép


Tévhit, hogy a teafű csak forrázva jó. A zöld, fehér és mate teákat kíméletesen kell elkészíteni, legfeljebb 70 fokos vízzel. A többi teaféle elviseli a forró vizet. Ha nagy szűrőbe tesszük a leveleket, ki tudják bontakoztatni teljes aromájukat.

Az édesítés legtöbbször egyéni ízlés dolga. Általánosságban igaz, hogy a fehér kristálycukor a könnyű, finom aromájú fekete teákhoz illik. A kandis- és a nyers barna cukor enyhe karamellízt kölcsönöz az egzotikus fajtáknak. Gyümölcsteákhoz legjobb édesítő az akácméz, amely semleges ízű és gyorsan feloldódik. A gyógynövényes változatokat ellenben érdemes magukban, édesítés nélkül inni. Tovább variálható a teák ízvilága tej, tejszín vagy citromlé hozzáadásával. Míg előbbiek inkább az aromás fekete teákhoz illenek, citromlevet akár gyümölcsös vagy zöld teába is tehetünk. Ha meg szeretnénk őrizni a gyümölcs C-vitamin- tartalmát, akkor ne forró, hanem langyosra hűlt italba öntsük a citromlevet.

Kép


Bár üvegpohárban szépen mutatnak a különféle színű teák, így tálalva gyorsan kihűlnek. Jobb megoldást jelentenek a kerámiából készült bögrék, illetve a kerámiából vagy öntött vasból készült kannák, amelyeket mécseses melegítőre is tehetünk. A tealeveleket mindig légmentesen záródó fém tárolóedényben tartsuk. Így hosszan elállnak és megőrzik aromájukat.

Kép


A legelterjedtebb teafajták

Fehér tea
Erőssége: A teacserje legfrissebb hajtásaiból készül.
Egy kiló teához kb. 30000 tealevelet és rügyet szednek le.
Az íze enyhe, virágos, a benne lévő polifenolok csökkentik a koleszterinszintet.
Elkészítés: Csészénként 1,5-2 teáskanálnyi levelet öntsünk le 70 fokos vízzel, majd 5-7 percig hagyjuk állni.

Fekete tea
Erőssége: Majdnem annyi koffeint tartalmaz, mint a kávé, de kíméletesebb a gyomorhoz, és élénkítő hatása tovább tart. A legkedveltebb fajták: Assam, Darjeeling, Ceylon, Earl Grey.
Elkészítés: Csészénként egy púpozott teáskanálnyi teafüvet forrázzunk le és 3 percig hagyjuk állni.

Gyógynövénytea
Erőssége: A három kedvenc igazán hasznos gyógyszer: a borsmenta jó hasfájás ellen, a kamilla gyulladáscsökkentő hatású, az édeskömény pedig megnyugtatja a gyomrot.
Elkészítés: Csészénként 1 teáskanálnyit forrázzunk le, és 5 percig hagyjuk állni.

Gyümölcstea
Erőssége: Számtalan ízben és variációban kapható. A gyümölcsteákat legfeljebb nyolc hónapig tároljuk, mert ezután elveszítik aromájukat.
Elkészítés: Egy-két púpozott teáskanálnyi keveréket forrázzunk le csészénként, majd 5-10 percig hagyjuk állni.



Honeybush tea
Erőssége: Ez az afrikaiak titkos fegyvere megfázás, gyomorbántalmak és szénanátha ellen. Nyugtató hatású, mivel koffeinmentes. Gyümölcsös-friss, enyhén mézes ízű. Sok ásványi anyagot tartalmaz.
Elkészítés: Csészénként 1 teáskanál levelet forrázzunk le, és 3-5 percig hagyjuk állni.

Zöld tea
Erőssége: Már 1700 évvel ezelőtt osztogatták Kínában a Lung Ching fajtát a zarándokoknak, hogy felerősítsék őket. Virágos-gyümölcsös aromájú, a benne lévő ásványi anyagok javítják a vérkeringést.
Elkészítés: Csészénként 1 csapott teáskanálnyi levelet öntsünk le 70 fokos vízzel, és 2-3 percig hagyjuk állni.

Mate tea
Erőssége: Csillapítja az éhséget, ráadásul sok ásványi anyagot, vitamint és nyomelemet tartalmaz, viszont kevés benne a koffein. Kesernyés-fűszeres ízű, ha megpirítják, enyhén füstös.
Elkészítés: Ebből elegendő csészénként fél teáskanálnyi, amelyet 70 fokos vízzel leöntve, 10-15 percig kell állni hagyni.

Pu-erh tea
Erőssége:
Ezeket a tealeveleket különleges módon teagombával kezelik az érleléshez. A hagyományos kínai orvoslásban a májpanaszok gyógyítására használják. Enyhén földes íze van.
Elkészítés: Csészénként 1 púpozott teáskanálnyit kell leforrázni, majd 3 percig állni hagyni.

Rooiboos tea
Erőssége:
A koffeinmentes, édeskés-gyümölcsös aromájú dél-afrikai tea nyugtató hatású. Csodálatos ízvilágúak a fűszeres változatok (karamellás, fahéjas, vaníliás).
Elkészítés: Csészénként 1 púpozott evőkanálnyi tealevelet kell leforrázni, majd 4 percig állni hagyni.


Forrás:Nana.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pvár. Budai Nagy A. 17.

(Takács Jozsefné. Révai Ili., 2008.01.31 17:10)

Az én családom is nagyon szereti a finom teákat. A vendégeim is sokszor teát kérnek, mézzel készítem, és egy kis sütit is adok hozzá. Köszönet,a pontos tájékoztatáért.