Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Salaktalanítás

2008.01.27

Banán – a titkos salaktalanító
Tápanyagok: B3-, B5-, B6-vitaminok, C-vitamin, biotin, magnézium, mangán, kálium, rost.

Kép



A banán a legismertebb trópusi gyümölcs, mely lassan felszívódó cukrokat tartalmaz, melyek emelik az energiaszintet. A banán nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, melyek a szervezetet energiával látják el. A B-vitaminok között szerepel a B5-vitamin, mely elősegíti az immunrendszer „ölősejteinek” képződését, valamint a B6-vitamin is, mely megkönnyíti, hogy a szervezetből kiürüljenek a salakanyagok. Jó forrása a szervezet ellenálló képességét növelő C-vitaminnak, és mangánt is tartalmaz, mely a C-vitaminnal együttműködve létrehozza az inferon nevű vírusölő anyagot. Ezenkívül tele van rosttal, mely szabályozza a testnedveket és az idegi funkciókat.
Recept tipp: sült

banán zöld citrom sziruppal – 2 személyre
Hozzávalók:

* 115 g nyers nádcukor
* 2 db zöld citrom leve és reszelt héjaKép
* 100 ml víz
* 4 banán, nagy darabokra vágva

Elkészítés:
Tedd a cukrot egy lábasba a citrom levével, a héjjal és a vízzel. Forrald fel, majd főzd 10 percig, hogy besűrűsödjön. Helyezd a banánt alufóliára, szórd rá a maradék cukrot, és időnként megfordítva süsd aranybarnára és puhára. Locsold le a sziruppal.


Szőlő – a fürtös méregtelenítő
Tápanyagok: B3-, B6-vitamin, kálium, szelén, cink, antociánok, ellágsav.
Ez az édes és lédús gyümölcs kiváló természetes tisztító és méregtelenítő szer a szervezet számára. A szőlő gazdag az antioxidáns hatású antociánokban, melyek erősebbé teszik a hajszálereket, ezért kiváló gyümölcs, ha javítani szeretnél vérkeringéseden és szíved működésén. Magas antioxidáns hatásának köszönhetően segít megszabadulni a káros szabadgyököktől, így hatékonyan méregteleníti a bőrt, a májat, a vesét és a beleket.

Kép


Képes stabilizálni az immunrendszer állapotát, valamint a rák ellen is hatékony ellágsavat is tartalmazza.
Recept tipp: tisztító hatású szőlőital – 1-2 adag
Hozzávalók:

* 20 szem magnélküli szőlőKép
* 6 szár zeller
* Maroknyi vízitorma

Elkészítés:
Nyomkodd át a hozzávalókat gyümölcsprésen úgy, hogy váltogasd a szőlőt, a zellert és a vízitromát. Jól keverd össze, és azonnal idd meg.


Papaya – a trópusi zsírégető
Tápanyagok: C-vitamin, karotinoidok, folsav, kálium, papin, rost.

Kép



Ezt a trópusi gyümölcsöt „paw paw” néven is ismerik. Húsa édes és gazdag karotinoidokban és antioxidánsokban. A papaya kitűnő C-vitamin és béta-karotin forrás. Segíti az immunrendszer működését, antioxidáns hatásának köszönhetően megakadályozza, hogy lerakódások keletkezzenek az erek falain, és védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.

A papaya rostban is gazdag, amely csökkenti a koleszterinszintet, és segít a vastagbélrák megelőzésében, mert megköti a rákot okozó méreganyagokat. Továbbá tartalmaz egy papain nevű fehérjebontó enzimet is, mely erőteljesen segíti az emésztést.
Recept tipp: sült papaya gyömbérrel – 2 adag
Hozzávalók:

* 3 db papaya, félbevágva és kimagozvaKép
* 55 g sózatlan vaj
* 5 db konzerv gyömbér, apróra vágva
* 1 db citrom leve és reszelt héja
* 1 evőkanál a konzerv gyömbér levéből

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és tedd a papayát egy kiolajozott tűzálló tálba. Keverd össze a vajat és a gyömbért a zöld citrom levének és reszelt héjának a felével. Öntsd a keveréket a papayára. Locsold meg a maradék citromlével, citromhéjjal és az evőkanál gyömbérlével. Süsd puhára. Ha akarod, tálalhatod biojoghurttal a tetején.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.