Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PENÉSZESEDÉS

2009.12.03

Irtsa ki a penészt, ha nem akar rákos lenni!

Másfél hónappal a fűtési szezon kezdetét követően sok lakásban újra megjelenhettek a kellemetlen penészfoltok. Az esztétikai problémák mellett az egészségünkre is rendkívül veszélyes penész elleni küzdelemben a fillérestől a valamivel drágább megoldásokig ad tanácsokat a Pénzcentrum.

Október közepén beindultak a kazánok és a konvektorok, a fűtőtestek ontani kezdték a meleget a lakásokba. A szellőztetés ilyenkor még fontosabb, mivel különben a lakásban felhalmozódó pára könnyen lecsapódhat, ami penészesedéshez vezethet. http://www.ezermester.hu/articles/images/1998/02/6.gif

A penészesedés nem kizárólag az újépítésű lakások betegsége, a régebbi ingatlanokat is veszélyezteti. A penész melegágya a nedves, dohos környezet, megfelelő páratartalom esetén a gomba rövid időn belül képes ellepni
http://www.atudakozo.hu/partners/184536_Kep_2.jpga falakat.

Az első penészfoltok ennek megfelelően legnagyobb valószínűséggel azokon a nyílászárókon
http://www.aereco.hu/image/news/penesz.jpgjelennek meg, melyeken rendszeresen lecsapódik a pára, de a vizes helyiségek (fürdőszoba, vécé, konyha) is a potenciális veszélyzónák közé tartoznak. A régi építésű lakások esetében vizesedést okozhatnak még a falakban futó, szivárgó csövek, földszinti lakásoknál a dohos pincék, míg mások a nyílászárók korszerűsítését követően tapasztaltak először penészesedést.

A penészgombák spóráinak belélegzése allergiás reakciókat válthat ki, de hosszú távon súlyosabb következményei is lehetnek. A gombák a belégzés során bekerülhetnek a szervezetünkbe, ahol megtelepszenek és szaporodnak, gyenge védekezőképesség esetén pedig azonnali támadásba lendülhetnek. Egy gyógyászati szaklap szerint hozzájárulnak az olyan betegségek kialakulásához, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, reuma, ízületi gyulladás, köszvény, asztma, allergia, melléküreg-gyulladás, tuberkulózis vagy akár a rák.

A rendszeres szellőztetés részben orvosolhatja a problémát, de súlyosabb állapotok kialakulása esetén érdemes ellenőrizni a nyílászárók állapotát vagy megvizsgáltatni a lakásunk szigetelését. A penész nem válogat, megtelepszik olyan felületeken is, ahol nem is gondolnánk.

A tablettával működő
párátlanító sokaknál nem vált be, az olvasói tapasztalatok szerint a készülék a tabletta segítségével valóban összegyűjt valamennyi vizet. Gyakorlottabb lakástulajdonosok az elektromoshttp://www.bpklima.hu/kepek/LG/artel%20bpklima.jpeg páramentesítőre esküsznek, mely a párás levegőt ráfújja egy lehűtött felületre, az így kicsapódó nedvességet pedig egy tartályba gyűjti össze. Ezek a készülékek már több tízezer forintba kerülnek, de párásabb időszakokban közel egy liter vizet összegyűjtenek a lakásunkból naponta.

A penészesedés megjelenését a silány minőségű építőanyagok használatára is vissza lehet vezetni. A hanyag kivitelezés és a szigetelőanyagok kispórolása hatványozhatja a problémát. Új építésű és régi lakásoknál egyaránt kialakulhat hőhíd, amely a szerkezetnek egy olyan eleme, amely jobban vezeti a hőt, mint a szerkezet többi része. A beton és a tégla eltérően vezeti a hőt, ezért egy téglalakásban a betonpillérek, a koszorúk és az áthidalók környezetében is megjelenhet a gyöngyöző fal.

Praktikus tippek penészesedés ellen

A hosszabb távollétek esetén egy-egy alkalommal hagyjuk nyitva a szekrényajtókat a szobában és a konyhában is, így azok nedvességtartalma a problémás szint alá csökken, tehát megakadályozható, hogy a penész a cipőkre és a ruhákra is átterjedjen.

A téli hónapokban, a fűtési szezon során érdemes ellenőrizni a bútorok hátoldalát és az ágyneműtartót, mert ott is elkezdhet szaporodni a penészgomba. Figyelni kell továbbá arra, hogy az ajtóról lecsöpögő vizet még azelőtt összeszedjük és eltüntessük, hogy az "megeszi" a parkettánkat.

A fűtési szezon idején sok lakásban gondot okoz a mosás utáni teregetés. Ahol tartozik a lakáshoz terasz, ott még hűvösebb időben is érdemes kivinni a ruhákat száradni, mert a szabad levegő áramlása jobban száríthat, mint egy forró radiátor közelsége. Amennyiben csak bent tudunk kiteregetni, úgy rendszeresen szellőztessük ki a lakást.

A mosógép és a mosogatógép ajtaját használat után hagyjuk nyitva, így azok ki tudnak száradni és nem jelenik meg a penész a belső felületükön.

A hetven forintos hypótól kezdve a pár száz forintos penészölőkön át az akár több ezer forintba is kerülő gombaölőkig átmenetileg mindegyikkel ugyanaz a végeredmény érhető el (eltűnik a penész a falról). Ezek használatakor mindenképpen húzzunk gumikesztyűt, permetezzük fel az anyagot, majd egy nedves ronggyal töröljük át a problémás felületeket.

A háztartási praktikák sokat javíthatnak a helyzeten, de a kiváltó okot ezen folyadékok egyike sem szünteti meg. Ahol akut a probléma, ott érdemes szigetelési szakemberrel konzultálni a további megoldásokról.

Forrás:internet

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pilisvörösvár, Rákóczi u.

(Fazekas Lászlóné, 2009.12.26 15:36)

Köszönet a hasznos információkért! Évtizedek óta nem volt ilyen jellegű problémám a lakásban,-azonban nemrég észrevettem a fürdőszoba sarkában a rettegett penészfoltot.-Ezt egyértelműen a tavaszi nyílászáró cseréjének tudom be, mely tetszetős, könnyen tisztítható, stb.de ezek után nem cserélek le régi ablakot újra, mégha huzatosabb is ezáltal a lakás!