Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Köröm ápolás

2008.02.06

A szép köröm titkai

A körömápolás – más néven a manikűr – a körömvégek alatti területek puha kefével való tisztítását, a rendszeres vágást vagy reszelést, valamint a bőrrészek ápolását jelenti. A körömágy vérerekben gazdag területe különösen érzékeny, hegyes szerszámokkal könnyen megsérthető. A manikűrözés ezért is idő- és figyelem igényes...

A körmök és a bőr közötti vékony bőrréteget, a kutikulát nem érdemes kivágni, mert mint védőgát megakadályozza, hogy a baktériumok és a gombák behatoljanak a bőrbe és fertőzést okozzanak. Ha a körömsánc széléről az elszarusodott bőrkét kézmosás után csont- vagy műanyag lapocskával, rózsafa pálcikával visszanyomkodjuk, a kutikula kivágása nélkül is megnyújthatjuk a köröm alakját.

A körmöt szilárd, kénben gazdag fehérje, a keratin alkotja. Növekedése folytonos, havonta körülbelül 3–4 mm-t nő. A lábakon lévők lassabban, nyáron viszont intenzívebben nőnek. A körmök szerkezete és vastagsága az életkorral változik. A körmökön előforduló elváltozásokból betegségekre, hiányállapotra is következtetni lehet.

A puha, töredezett körömért elsősorban a táplálkozás a felelős, de a meleg mosószeres víz, a háztartási tisztítószerek, a tűző napsugarak, az uszodai klóros víz és a körömlakk tartós használata is tönkreteheti a körmöket. A tisztítószerekkel végzett munkánál, mosogatásnál éppen ezért tanácsos pamutbéléses gumikesztyűvel védeni a kezeket.

A hosszanti repedéseket sokan a fehérje lebontásának zavarával magyarázzák. A fehérjék lebontásához a savak mellett enzimekre is szükség van. Ezt az enzimkészletünket pedig fokozatosan „feléljük”. A savas gyümölcsök vagy a papaja, az ananász és a füge fogyasztásával viszont hozzájuttatjuk a szervezetünket a fehérjebontó enzimekhez. A köröm számára értékes protein található a tojássárgájában, a hüvelyesekben, a sörélesztőben és a spirulinákban (mikroalgában).

A fehéres, sárgás elszíneződés gombás fertőzöttség jele. A körömgomba makacs betegség, hosszan tartó célzott kezelést igényel. A lábkörmök sokkal gyakrabban fertőződnek meg, mint a kézen levők. A műanyagból készült és a szűk lábbelik, a közös fürdők, a köröm sérülése, a műkörmök segítik a gombák megtelepedését. A gombafajtát a szakorvos a körömkaparékból azonosítani tudja, s ezáltal nagyobb az esélye annak, hogy a készítmény hatásos lesz. A lábfürdők és a lábsprayk használatakor csak a körmök száradása után szabadna cipőbe bújtatni a lábakat. A nedves körmök a cipő melegében kitűnő táptalajt jelentenek a gombáknak.

Megsárgulhatnak a körmök a dohányzástól, a lakklemosótól is. A dohányosok citrommal távolíthatják el az elszíneződéseket. Az idősebbek körme a nyirokkeringés elégtelensége miatt válik gyakran sárgás színűvé. Az ujjbegyek, a kézfejek masszírozásával segíteni lehet a keringési rendszer működését.

A domború és a homorú körömlemezek vérszegénységre vagy keringési zavarra is utalhatnak. Az úgynevezett óraüvegköröm bizonyos súlyos, gyermek- és felnőttkori szívbetegségekben jellegzetes. Figyelni kell arra is, hogy a táplálékok elegendő vasat tartalmazzanak.

A rétegesen szétváló körömnél az A-vitamin hiányára lehet gondolni. Együnk mindennap friss, zöld, sárga vagy piros színű zöldségeket. A paprikában és a brokkoliban a körömépítéshez szükséges A-provitamin is megtalálható. Búzacsíra-olajos vagy halolajos bedörzsöléssel szintén javítani lehet a körmök állapotán. 

A jólöltözöttséghez az ápolt körmök is hozzátartoznak. Az utóbbi időben divatossá vált a francia típusú lakkozás, mely igazán a hosszú, finom ujjakon mutatós. Ám a köröm megformázásánál, lakkozásánál ne a divat legyen az egyedüli tanácsadó. Elsősorban az ujjak és a kezek alakját vegyük figyelembe. Lakkozás nélkül is mutatósak a kéz- és lábkörmök.

A polírozókkal anélkül tehetők fényessé a körmeink, hogy állapotuk károsodna.

Markovics Vera
kozmetikus+BJ

Kapcsolódó anyagok:

Körömbetegségek
Francia manikűr

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.