Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hólyaghurut-felfázás

2008.01.27

Hólyaghurut-felfázás
írta: Dr. Angyalics Zsuzsanna dátum: 2008. január 27.

Elsősorban a nőket sújtja ez a makacs betegség, amely visszatérhet újra és újra, akár évente kétszer-háromszor is jelentkezik. A férfitársak védettebbek ettől a kellemetlen betegségtől. A férfitársak miért védettebbek ettől a kellemetlen nyavalyától? A válasz az anatómiai felépítés különbözőségében rejlik.

Lássuk közelebbről, mi az anatómiai különbözőség a két nem között. A nőknél a húgycső jóval rövidebb, mint a férfiaknál. Ez kedvez a kórokozók bejutásának a húgyhólyagba. A húgycsőnyíláshoz meglehetősen közel van két másik nyílás is: a végbél és a hüvely. Mindkettőből könnyen bejuthatnak a kórokozók a húgycsőbe, onnan pedig a húgyhólyagba.

Melyek a leggyakoribb kórokozók?

A végbélből a bélbaktériumok, mégpedig a Coli nevű baktériumok kerülnek leggyakrabban a húgycsőbe. A bejutáshoz hozzájárulhat a székelés utáni helytelen végbéltörlés. (A törlés iránya ne előre, hanem hátrafelé történjen!).
A hüvelyből is kerülhetnek baktériumok és gombák a húgycsőbe.
Nem minden baktérium okoz bajt, hiszen vannak velünk élő, ártalmatlan fajták is.

A gyulladás létrejöttéhez kell még a legyengült szervezet. Itt kapcsolódik be a felfázás is, korábbi nőgyógyászati gyulladásos betegségek és vizeletelfolyási akadályok (vesekő, daganat).

Milyen panaszok utalnak a hólyaghurutra?
• Gyakori vizelési inger, ennek ellenére néha kevés vizelet ürül, csak néhány csepp
• Csípő vizelet
• Alhasi fájdalom
• Hidegrázás, láz
• Zavaros, véres vizelet

Mi a teendő a fenti tünetek jelentkezésekor?

Amennyiben a felsorolt tünetek típusosak hólyaghurutra, a kezelés el is kezdhető. A megoldás a kórokozó baktérium elpusztítása antibiotikummal. A gyakorlati tapasztalatok alapján vannak jól bevált készítmények.
Természetesen az orvosi szakma szabályainak betartása azt kívánja, hogy a kezelés megkezdése előtt bizonyos algoritmust követni tanácsos.
• Vizeletvizsgálatot végezni. Itt fontosnak tartom megemlíteni a helyes vizelet mintavételt. Szappanos vízben lemosni a húgycső-hüvely-végbél bemenetet, a vizelet első részét kipisilni a WC kagylóba és középső részéből úgynevezett középsugár vizelet leadni a mintavételi pohárba.
• Vizelettenyésztést végezni. Főleg visszatérő húgyúti fertőzéseknél jó pontosítani a kórokozót és aztán célzottan adott gyógyszerrel elpusztítani.
• Nőgyógyászati vizsgálat.
• Hasi-, kismedencei ultrahang vizsgálat.

Kezelési lehetőségek

Az elsődleges megoldás, a fent említett antibiotikus kezelés, amelynek időtartama 3-5-7-10 nap, a tünetektől függően. Fontos, hogy megakadályozzuk, a gyulladásnak a vesemedence irányába való terjedését.
Kezelésre is, de főleg megelőzésre ajánlhatók a gyógynövény készítmények, tea formájában, (zöldtea, cickafark, borsmenta, medveszőlőlevél) vagy ülőfürdőként alkalmazva (zsurlófűvel). Melegvizes palack a hólyagtájra helyezve enyhíti a gyulladás okozta alhasi fájdalmat.
Nagyon jó tapasztalatok vannak a vörös áfonya itallal és a tőzegáfonya kapszulával. Megakadályozza a Coli baktériumok megtapadását a hólyagban.

Életmódbeli tanácsok

• Ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás ("vese-, hólyagmosás").
• Fontos a rendszeres hólyagürítés, nem ajánlott tartogatni a vizeletet, mert a hólyagban pangó vizelet kedvez a kórokozók szaporodásának.
• Figyeljen a rendszeres székletürítésre és a helyes toilette használatra.
• Zuhanyozáskor használjon intim szappant, tusfürdőt.
• Kerülje a túl feszes, műszálas alsónemű viselését.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.