Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Heti egy böjt

2008.01.29

 

Sokan vannak, akik bár szeretnék, még sosem próbálták ki a szervezet méregtelenítését, pihentetését szolgáló tisztítókúrát. A legalább három hétig tartó kúrára sokat kell készülni, nemcsak a szakácskönyvek beszerzésével, a menü pontos összeállításával, bevásárlással, hanem ki kell szemelni egy viszonylag stresszmentes, nyugalmas idõszakot is.

       
 

Kedvet csinál a hosszabb kúrához, ha kipróbálunk egy mini-méregtelenítést, mely mindössze egy napig tart. Ha pedig hetente tartanánk ilyen napot, akkor a súlyunk megõrzése, karbantartása sem jelentene gondot.

Tisztítókúra

A szervezet bármily apró figyelmességre hálásan reagál. Mit remélhetünk az egyetlen napos tisztítókúrától, melynek során csak zöldséget vagy gyümölcsöt szabad fogyasztani? A szervezet extra mennyiségû vitaminhoz jut, mely felfrissít és energiát ad. Az emésztés folyamata nagy energiákat igényel. A zöldség vagy gyümölcs fogyasztásával az emésztõrendszer "pihen", így a szervezet másra "figyelhet', nagyobb eséllyel indulhatnak el az öngyógyító folyamatok is.

Az elfogyasztott gyümölcs vagy zöldség enyhe hashajtó hatására ürülnek a szervezetben felszaporodott mérgek. Mivel lúgosító hatásúak, semlegesítik a savfölösleget. Magas káliumtartalmuknál fogva kihajtják a vizet a szövetekbõl, és megnövelik a sejtek oxigénellátását. Ha hízásra vagyunk hajlamosak vagy fogyókúrán estünk át, heti egynapos zöldségvagy gyümölcsnap beiktatásával megõrizhetjük súlyunkat

Hogyan fogjunk hozzá?

Válasszunk ki egy viszonylag nyugalmas napot. Ideális az lenne, ha azt a napot pihenéssel tölthetnénk, hogy a felszabadult energiát a test tényleg saját magára fordíthassa. Ha erre nincs mód, akkor a munkahelyünkre is magunkkal vihetjük az elõre kiválasztott és elkészített zöldséget vagy gyümölcsöt. A kúra elõestéjén csak valami könnyût fogyasszunk; például salátát, gyümölcstálat vagy zöldséglevest. Ne együnk kenyeret, tésztát vagy húst. Feküdjünk le korán, hogy kipihentek legyünk

Ezen a napon ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt és koffeint. Zuhanyozzunk le, és alaposan dörzsöljük végig testünket, hogy a méreganyagok a bõrön keresztül is távozhassanak. Különösen hatékonnyá tehetjük a folyamatot, ha erre a napra betervezünk egy szaunázást is.

Kezdjük a napot egy nagy pohár tiszta vízzel. A bõséges vízfogyasztás egyébként is a kúra része, 2-3 litert igyunk meg a nap során. Szeleteljük fel apró kockákra a kiszemelt zöldséget vagy gyümölcsöt, és jól megrágva fogyasszuk el.

Gyakorlatilag tetszés szerinti mennyiségben ehetünk belõle az egész nap során, amikor csak megéhezünk, sõt az a cél, hogy minél többet fogyasszunk belõle. Általában kétóránként készítsünk kisebb fogásokat, de ez is egyéni igénytõl függ. Figyeljünk arra, hogy változatos formában készítsük el az ételt, így nem lesz annyira monoton. Mindössze kétféle gyümölcsöt vagy zöldséget válasszunk, de arra ügyeljünk, hogy lehetõleg az is változatos legyen. Ha például az almát választottuk, akkor válogassunk belõle többféle színût és fajtájút. A nap során vagy csak zöldséget, vagy csak gyümölcsöt ehetünk, a kettõt ne keverjük (hatása alapján gyümölcsnek számít a paradicsom is)! Ha rendszeresen végezzük az egynapos méregtelenítést, akkor ajánlott, hogy mindig más gyümölcsöt vagy zöldséget részesítsünk elõnyben.

Kerüljük a citrusfélék többségét (ezek túl savasak), valamint a banánt és az avokádót, mivel keményítõtartalmuk túl magas. Ehelyett a következõkbõl válogassunk: alma, õszibarack, ananász (a konzerv erre a célra nem megfelelõ), szõlõ, paradicsom, görögdinnye, sárgarépa, cékla, uborka, káposzta, spenót, zeller. Ezeknek a növényeknek magas a rosttartalmuk, ami a belek tisztításában fontos, lúgosítják a szervezetet, valamint vitamintartalmuk is kiemelkedõ. Másnap még tartózkodjunk a nehéz ételek fogyasztásától, ami valószínûleg nem is fog nehezünkre esni. Lassan, fokozatosan álljunk át a megszokott étrendre. Ha hetente egy méregtelenítõ napot beiktatunk, valószínû, hogy étkezési szokásaink lassanként megváltoznak, egészségesebben fogunk táplálkozni.


Szerző: Nagy Tímea

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pvár. Budai Nagy A. ut 17.

(Takácsné Révai Ili., 2008.01.30 17:47)

Köszönnet, a tisztító-kúráért(nagyon fontos) ajánlom mindenkinek,én havonta gyakorolom.
Idősebb korban különösen ajánlott!!!!!