Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elsavasodás

2008.04.01

Érdekes módon napjaink ipari civilizációja, a felgyorsult emberi tevékenység hasonló pusztítást végez az élő bolygón és az ember szervezetében. A Föld egészségét savas esők teszik tönkre, és közülünk sokan elsavasodástól szenvednek. Úgy tűnik, a mikro- és a makrokozmosz tényleg elválaszthatatlan egymástól: ha megbetegszik a Föld, megbetegszik az ember is.

 

Reményeink szerint azonban a gyógyulással is ez a helyzet: ha gyógyul a Föld, gyógyulni fog a szervezetünk is, de ha a pusztítás tovább folytatódik, mi sem gyógyulhatunk meg teljesen.

Sorstársak: az ember

Az egészség, az ellenállóképesség biztosítéka, hogy a szervezetben a genetikai programnak megfelelően összhangban vannak a savas és a lúgos kémiai folyamatok, tehát a sav-bázis egyensúly garantált. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a negatív környezeti hatások felborítják az összhangot, és a nemkívánatossá váló vegyi környezetben akadályozottá lesz az immunrendszer működése is.

Tudtad? A szervezet eredetileg is hajlamos a savas irányba történő kimozdulásra. Maga az anyagcsere is savasodást eredményez, és csak az egészséges, vagy az egészséget jobban akaró „mikrokozmosz” vegykonyhája képes visszabillenteni a pH-értéket a kívánatos szintre, és így elkerülni a tulajdonképpeni savasodást.

A sok fehérje, cukor és alkohol savasít
  • A savasodást közvetlenül kiváltó okok közül meg kell említeni a túlzott fehérjebevitelt, mely inkább a jóléti országok polgárainál fordul elő. Természetesen ekkor nem a fehérje, hanem a túlzás, a kiegyensúlyozott táplálkozás felborítása, egyoldalúvá tétele okolható a savasodásért.
  • Ugyanígy a szeszes italok túlzott fogyasztása is felborítja a szervezet egyensúlyát.
  • De említhetjük a cukrot.
  • Vádolhatjuk a finomított élelmiszereket és a hőkezelt gyümölcsleveket is.
 

Jegyezd meg! Az élelmiszeripar amúgy sem segíti az eredendő egyensúly megtartását. A természetes alapanyagokat, szénhidrátokat, zsírokat, fehérjéket tönkreteszi, ezek ideális kapcsolatát, egymáshoz való viszonyát felborítja, és savasító termékeket dob piacra. A stresszelt ember gyomra különben is hajlamos a túlzott savtermelésre, nála a savas ételek bevitele csak fokozza a bajt, és szinte lehetetlenné teszi a szervezet savközömbösítését, a savfelhalmozódás megakadályozását.


Tipp: a legcélravezetőbb, ha hetente többször is lakmuszpapírral ellenőrzöd vizeleted vagy nyálad pH-értékét. A savas esők 5,6 pH-értéke is savasságról árulkodik, sőt a 6,5 pH-érték is bizonyítja, hogy savas az anyagcseréd. A 7,5 feletti eredmény sem túl hízelgő, hiszen ekkor már túl lúgos a szervezeted.

A savasodás tünetei

Savasodásra nem csak a célzott mérés eredménye által lehet következtetni. Vannak árulkodó tünetek is, melyek figyelmeztethetnek:

  • sárgás, petyhüdt bőr
  • kellemetlen szájszag
  • lepedékes nyelv
  • töredezett haj, köröm
  • ok nélküli fáradtság.

A savasságot a bázisegyensúly helyreállításával, lúgosító diétával szüntetheted meg.

 

Az étkezésedből iktasd ki a kelt tésztákat, süteményeket, és lehetőség szerint a húst, a fehérlisztet, az ecetet, a cukrot és az állati zsiradékokat! Kerüld az olajban sütést is, és a diéta idején lehetőleg ne használd a mikrót se!

Nem fogsz éhen halni, marad bőven mit fogyasztani: zöldségeket, nyers gyümölcsöket, döntően kölest, szóját, zabkását és krumplit.

A test energizálása érdekében fontos a könnyen emészthető fehérje bevitele is. A zöldségeket lehetőleg párold, és ha egy mód van rá, ne használj fűszert: hagyd, hogy szervezeted rátaláljon a természetes ízekre!

Savanyú támaszok

Érdekes módon egyes savanyú élelmiszerek, mint például a savanyú káposzta leve és az író megfékezhetik a savasodást, és talán pont ezek állítják a legtökéletesebben helyre sav-bázis egyensúlyodat. A bőséges folyadékbevitel, zöldséglé, szénsavmentes ásványvíz fogyasztása is segíthet a bajon, és ugyancsak hasznos lehet a szódabikarbóna-kúra is. A kúra lényegében abból áll, hogy az étkezések előtt 21 napon keresztül megiszol egy deci vízhez kevert csipetnyi szódabikarbónát. A túl sok savat tornával, szaunázással, masszázzsal, aktívabb, mozgalmasabb élettel is száműzheted szervezetedből, sőt, ha nem változtatsz az életviteleden, nem iktatod ki a savasodáshoz vezető kockázati tényezőket, legfeljebb csak átmenetileg gyógyulhatsz meg.

Szerző
Forrás
Dátum

Váczi Gábor

Ideál Magazin »

2008. április 1
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.