Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elhízás ellen nincs csodaszer!

2008.05.15

 
 

 

 

 

Az elhízás a zsírszövet mennyiségének kóros megnövekedését jelenti. Normális esetben a bőr alatti zsírszövet és a zsigeri szerveket körbevevő zsírszövet aránya megegyezik. A zsírszövet egészében egy egységes szerv, melynek feladata a szervezet mechanikai védelme. A zsírsejtek száma a születésünktől két éves korunkig növekszik, pubertáskorban ismét emelkedik, és végül a 18. életévünkre megállapodik.

 

A fogyáshoz rengeteg különféle módszer, csodaszer és megváltó recept terjedt a köztudatban. De eddig száz százalékos, mindenkire egyaránt alkalmazható és eredményes megoldás nem született, éppúgy a diéta, mint a gyógyszeres terápia oldaláról sem.


blue glitter rose flower
blue glitter rose flower

 

A nyugati világban az elhízást két csoportra osztják. Az egyik fele az embereknek fiatalon kövér, az elhízás ilyenkor általában az egész testre kiterjed, ők nehezen fogyaszthatók. Az elhízás másik fajtája felnőtt korban jelentkezik, főleg a hason és a fenéken. Ez a csoport jobban fogyasztható. Nem csupán az elhízás mértéke számít, hanem a zsírszövet megoszlása is. Alma típusú (férfias) elhízás esetén a zsír főleg a hasra és a törzsre lokalizálódik, körte típusú (nőies) elhízásnál pedig a csípőre és a combra. A hasi jellegű elhízás nem csak a férfiakra jellemző. Vizsgálatok mutatják, hogy nőknél legalább olyan gyakori, és ez a veszélyesebb fajta elhízás. Ilyenkor a felesleges zsír a zsigerek között, a hasban található.


silver
silver

Az ember energiaszükséglete az életkorral fokozatosan csökken. A legnagyobb a serdülőkorban, ezután 10 évenként 5-10 százalékkal kevesebb. Az elhízás kialakulásában szerepet játszhatnak bizonyos örökletes anyagcserezavarok is, de legfontosabbak a túltáplálkozás, a mozgás szegény életmód és a rendellenes étkezési szokások. Az elhízás két szakasza különíthető el, az egyik a súlynyerő a másik a súlytartó szakasz. Az elsőben többet eszünk a szükségesnél, s a másodikban már hiába eszünk kevesebbet, a súlyunk nem változik. Ezt követően már elmondható, hogy sok kövér ember alig eszik többet, mint rendes súlyú barátai.

Persze, akadnak közöttük olyanok, akik túltesznek mindenkin. Hazánkban a felmérések szerint a lakosság jelentős része súlyfelesleggel rendelkezik, de korántsem igaz, hogy mindenki, aki túlsúlyosnak érzi magát, fogyókúráznia kell. Pár kilogrammos túlsúlynál a sok mozgás, a torna, valamint az étrend apróbb változtatása zsír szegényebb táplálkozás, nassolás elhagyása már eredményt hoz.


silver
silver

Szigorú diéta esetén a szervezet védekezni kezd, csökkenti az úgynevezett alapanyagcserét, miáltal a csökkent energiabevitel is elegendő, majd amikor újra visszatér az eredeti tápanyagbevitel, ez már többletet fog jelenteni az igényekhez képest, s a többletből előbb utóbb súlyfelesleg lesz ismét. Ha gyakran alkalmazzuk a szigorú diétát, akkor mindig egy kicsivel több súly rakódik le, mint amennyit leadni sikerült. Ez egy ön gerjesztő folyamat, a neve is erre utal: jojó diéta.

Aki ezt a módszert választja, az folyamatos önsanyargatásban és kudarcélményben részesül. Jelentős elhízás esetén nem kell a normális testsúly elérését célul kitűzni. Élettani szempontból, és az elérhetőség szempontjából is jobb, ha 10 százalékos testsúlycsökkenést tűzünk ki célul. Ezt elérni és fenntartani is könnyebb.

flower
flower

 

Szerző: Kiss Noémi
Forrás: Sanitas

 

Összeállította: BJ

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.