Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Divat lett a medvehagyma fogyasztása

2011.04.16

oreganeniked.hu/news/3947/medvehagyma_nem_csak_mackoknak                                                               

Medvehagyma nem csak mackóknak

Az utóbbi napokban valahogy mindenhol a medvehagymával találkozom. Társaságban beszélnek róla, vendégségben előételnek tálalják, a piacon csokorban árulják, egy helyen medvehagyma-méz is kapható, az újságok medvehagyma-recepteket közölnek. Kezdem bánni, hogy életem eddigi hat évtizede úgy telt el, hogy sosem ettem medvehagymát, ezért irány a piac, és este már asztalon a sötétzöld levelű finomság.

 


Mi is az a medvehagyma? Hogy jött mostanában divatba? Szóval ez a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozó, vadon termő gyógynövény. Az ország különféle területein sokféle néven ismerik, például poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima vagy sási-hagyma.

Illata és íze a fokhagymára emlékeztet. Április végén, május elején virágzik. Gyógyászati és étkezési célra fiatal leveleit és hagymáját gyűjtik. Az utóbbi években Európa-szerte olyan népszerű lett, hogy tömeges gyűjtése veszélyeztetni kezdte a vadon termő állományt. Magyarországon még nem védett, de a természetvédelmi területeken – minden más növényhez hasonlóan – tilos a gyűjtése. Jó hír, hogy kertünk árnyékosabb, nedvesebb sarkaiban termeszthető. Ha a vadon élő növényt akarjuk gyűjteni, előtte alaposan ismerjük meg jellegzetességeit, mert levele összetéveszthető a gyöngyvirággal és egy kikericsfélével, és az utóbbiak mérgezők. Gyűjtés közben bátran hagyatkozhatunk szaglásunkra, mivel az intenzív fokhagymaszag csak a medvehagymára jellemző.

Gyógynövényként értékét a benne levő vitaminok, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő anyagok adják. Fokozza az étvágyat és javítja az emésztést. A népi gyógyászatban ezen kívül felső légúti betegségek kezelésére és bizonyos emésztési panaszok esetén alkalmazzák.

Mivel gyógynövényként már nagyon régóta ismert, a tudósok is megvizsgálták hatását, és tudományos bizonyíték van vérnyomáscsökkentő hatására, valamint arra is, hogy lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon és javítja a végtagok keringését.

Élelmiszerként nagyon sokféleképpen lehet használni. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest (burgonya, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pestóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. Jellegzetesen erős illata az ételekbe keverve enyhül, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.

További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel.

A Mecsekben található Orfűn minden évben Medvehagyma-napot tartanak, a rendezvénysorozat keretein belül helyi medvehagymás ételkülönlegességek kerülnek az asztalra. Ezen ízcsodák egyike a medvehagyma méz, melyet a mecseki erdőkben a növény virágjáról gyűjtenek a méhész rovarai. A medvehagyma tea házilag is elkészíthető a friss vagy szárított levél leforrázásával, melyet étkezés előtt kell elfogyasztani étvágyjavítás céljából.

A medvehagymabor igazi specialitás. Otthon is előállítható, apróra vágott friss medvehagyma levélből másfél-két maroknyit fél liter száraz borba lehet tenni, ezt rövid ideig vízfürdőn melegíteni-forralni, majd ízesíteni mézzel vagy sziruppal. Zárt edényben állás után érdemes leszűrni, és sötét, hűvös helyen tartani. A medvehagymaboros kivonat keringésjavító hatása sokszorosa a fokhagymáénak, és nem kell aggódnunk a kellemetlen lehelet miatt sem.

Végül egy kipróbált recept: Medvehagymás vegyes saláta.

Hozzávalók 4 személyre: egy köteg (kb. 30 dkg) zsenge medvehagyma-levél, egy fej jégsaláta, egy db közepes méretű fürtös vagy kígyóuborka, egy csomó hónapos retek vagy egy közepes méretű vajretek, olívaolaj, balzsamecet, só, bors.

Elkészítése: A jégsalátát és a megmosott megszárított medvehagyma-leveleket laskára vágjuk, az uborkát felkockázzuk, a retket vékony szeletekre vagy csíkokra aprítjuk, majd egy nagy tálban összekeverjük, sózzuk, frissen őrölt borssal meghintjük. Az öntethez kb. két evőkanálnyi olívaolajat egy evőkanál balzsamecettel alaposan összekeverünk, ráöntjük a salátára.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.