Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Chili-a fájdalom és gyönyör elegye

2008.04.19

"Nem számít, ki vagy, mit ettél eddig, vagy szerinted mire vagy képes. Egyszer szembe kell nézned a Sorssal. Valahol vár rád egy chili, melyet nem tudsz majd megenni. " Daniel Pinkwater: A Hot Time In Nairobi

Ellen és Michael Albertson, közismert becenevükön a "Séf házaspár", izgalmas szakácskönyvet dobott össze. A csábítás íze - Az afrodiziákumok erejének és gyönyörének könyve (nálunk a Media Nox Kiadónál jelent meg) külön fejezetet szentel a chilinek, mint az afrodiziákumok dominájának.

A könyvnek méltán kiérdemelt helye van a polcon a Káma Szútra és a szakácskönyvek között. Nem hagyományos recept-gyűjteményről van szó, ugyanis a főzési útmutatókon kívül számos érdekesség, tanács, idézet teszi a konyhán kívül is izgalmas olvasmánnyá Albertsonék irományát.

A chili csípős élvezetével kapcsolatban például utánajártak, hogy a test gyönyör- és fájdalomközpontjai igen közel helyezkednek el egymáshoz. Ez ad magyarázatot arra, hogy miért élvezhetjük a tüzesen csípős ételeket, illetve egyesek a fájdalommal fűszerezett szexet.

Egy további étkezés és szeretkezés közötti linkre is felhívják a nyájas figyelmét: a szervezet endorfin szintje ugyanis minden gyönyörrel járó, érzéki tevékenység (ide értendő az evés és a nemi aktus is) következtében növekszik. A természetes fájdalomcsillapítóként funkcionáló anyag termelése a chili és egyéb csípős ételek fogyasztása következtében megsokszorozódik, mivel a szájban érzett csípő, égető érzést az agy valódi égési sérülésként fogja fel, s így a gyógyulás elősegítése végett nagy adag endorfint termel, ami eufórikus érzéshez vezet.

A Séf házaspártól azt is megtudjuk, hogy a chili a rákos betegek fájdalmainak enyhítésére is kitűnő eszköz. A Yale Orvostudományi Egyetemen rájöttek, hogy a kemoterápiás kezelésen résztvevők szájüregében fellépő fájdalom jelentékenyen csökken a kutatók által kifejlesztett csípős chili cukorka szopogatása következtében.

Az érdekes infó-dömpinget Albertsonék "erotikus chilis menüjének" receptjei követik. A tüzes fajita steak, a chili relleno ragu, a pad thai és a karibi crostini főszereplésével készült listát az "afrodité falatok" tételei követik, úgy mint a chilis csokiszirup vagy a csípős mangófagyi elkészítésének receptjei.

A csábítás íze tehát elmaradhatatlan kelléke minden kéjenc könyvtárának.
Forrás: Ellen és Michael Albertson: A csábítás íze, Media Nox Kiadó, 2002
  
forrás:internet/BJ

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.