Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vastagbélről

2010.01.25

Az egészség és betegség gyökere a vastagbélben van

Az emberiséget manapság nem nagy járványok tizedelik, hanem az alattomosan kialakuló krónikus betegségek. Egyre nagyobb szerepet játszanak ebben az emésztési zavarok, az ezekből fokozatosan kialakuló anyagcsere-problémák, és végül a fellázadt sejtek burjánzása: a rák.

 

A helytelen táplálkozás, a stresszel teli életmód, a környezetszennyezés, a mérgek és gyógyszerek miatt a legtöbb embert érinti a baktériumok és az ember természetes életközösségének megbomlása. A betegséget okozó baktériumok túlsúlya miatti rossz anyagcsere következménye a szervezet védekező-rendszerének egyre erősebb elfáradása. A bélflóra egyensúlyának felbomlása miatt nem jut elegendő oxigén a szövetekbe, a méreg- és salakanyagok nem választódnak ki kellő mértékben, ez pedig a szervezet önmérgezéséhez és különféle betegségek kialakulásához vezet (kimerültség, depresszió, koncentrációs nehézségek, agresszivitás, fertőzések, gyulladások, paraziták, Candida, reuma, ízületi gyulladások, pattanások, bőrbetegségek, magas vérnyomás, fejfájás, migrén, asztma, allergia, és sok más károsodás).

A vastagbél kiemelkedően fontos szerepe bizonyított, élettanilag fontos biokémiai sók felszívódása történik itt, és B12 vitamin előállítására is képes. Az immunrendszer 70%-a a vastagbélben található, a hatalmas felületű nyálkahártyát átszövő nyirokpályák miatt. Az immunglobulin (védelmi funkciókat ellátó fehérje) legnagyobb részben a bélben keletkezik. A vastagbél hámja a mérgező anyagok elleni védelem legfőbb helyszíne.

Az 1,5 m hosszú vastagbélben a béltartalom 7-16 órán át vándorol, mialatt a víz és a benne oldott anyagok visszaszívódnak, és szilárd széklet formálódik. Rosthiányos táplálkozás esetén a perisztaltika lelassul, a többszörösére növekedett időtartam alatt a többnyire fehérje természetű anyagok rothadásnak indulnak, a szénhidrátok erjednek, és mindezek végtermékei pedig a víz felszívódása után raktározódnak a bél falán. Nem nehéz elképzelni, hogy ebből a rothadó elegyből milyen bomlástermékek jutnak el a vérrel az egész szervezetbe, önmérgezést okozva.

A szteroidok és az antibiotikumok pedig megadják a kegyelemdöfést az emésztésért felelős normális baktériumflórának, amely így már nem képes felvenni a versenyt a legkülönbözőbb parazitákkal, bélférgekkel, baktériumokkal és gombákkal. A kör bezárul, székrekedés és hasmenés váltogatják egymást, az állandó gyulladások, hegesedések, fekélyek miatt a vastagbél összetekeredik, megcsavarodik, beszűkül és más testrészeken is kóros elváltozásokat okoz. Egyre rosszabb emésztéssel, egyre szaporodó kilókkal, egyre gyorsabb öregedéssel, és egyre gyengülő immunrendszerrel kell számolnunk.

A megoldás a colon-hydroterápiás kezelés lehet, amely a vastagbél alapos tisztítását, gyógyítását teszi lehetővé azáltal, hogy a terápia céljára kifejlesztett műszerrel hatékonyan eltávolítja a bél falán lerakódott, megkövesedett székletet és rothadó anyagokat. Természetesen nem maradhat el az étkezés megreformálása sem, elsősorban a gabonaalapú, rost-dús étrenddel, a húst, de lehetőség szerint a tej-, tejtermékeket is legalább egy időre száműzve.

A teljesen fájdalommentes terápia kiváló hatású az immunrendszer erősítésére, a szervezet méregtelenítésére, a normális emésztés és a felszívódás helyreállítására, és ezzel mindegy mellékhatásként fölös kilóink leadására. A méregtelenítő kúrák alkalmával erős felszívódás indul be, ezért fontos, hogy a colon-terápia a méregtelenítésnél is az első lépés legyen, hogy ne a bél falára lerakódott mérgek szívódjanak fel. Mindebből látszik, hogy még a magát egészségesnek érző embernek is szüksége lenne legalább évente egyszer erre a belső tisztításra.

(Forrás: Dr. Berki Emília belgyógyász főorvos-háziorvos írása

Videó

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.