Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A mézről

2009.10.10

 Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)
A mézről, tévhitek nélkül

http://bbfoto.freeblog.hu/files/%C3%A1llatos/m%C3%A9h%203.jpg
Sokan csak édesítőszernek tekintik, pedig a méz ennél sokkal több. De mi is
valójában az ókori görögök által csak égi harmatnak emlegetett nyalánkság? A
természet „élelmiszeriparának” olyan terméke, mely többféle szükséges anyaggal
látja el az ember szervezetét.

EGY DIA A MÉZRŐL

ZENÉVEL www.pilisvorosvar.eoldal.hu/archiv/uploaded/15

                            

Tudta Ön, hogy a méz 80%-ban szőlő- és gyümölcscukrot, 17%-ban pedig vizet
tartalmaz? Ennek következtében rendkívül gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik
fel, vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet, kiváló
segítség nemcsak a fáradtság, de a különböző betegségek leküzdésében is. A méhek
átalakító tevékenységéhez használt enzim hatására a mézben baktériumellenes
anyag keletkezik, így baktériumokkal is felveszi a küzdelmet. Többféle vitamint
is tartalmaz (B1, B2, B3, B5, C), bár ezek előfordulásának mértéke erősen függ a
pollentartalomtól, valamint számos ásványi anyagot (pl. kalcium, réz, vas,
mangán, cink, kálium).
Cukor helyett használjon mézet!

                           
A méz jó édesítőszer, bár kevésbé édesít, mint a gyári cukor és a mesterséges
édesítők, de jóval egészségesebb, mert természetesen édes, többféle cukorból
áll, és számtalan hasznos anyag van benne, mint például szerves savak,
vitaminok, enzimek, illóolajok, ásványi anyagok.
A méz értékes táplálék, mert egyszerű cukrai könnyen felszívódnak, szerves savai
fokozzák az étvágyat, javítják az emésztést, mert nemcsak édes, de
zamatanyagainak különböző összetétele miatt változatos ízeket biztosít
sütés-főzésnél! A tapasztalatok szerint az, aki mézet használ cukor helyett,
rövid időn belül kevesebb édességet fogyaszt másoknál, mert szervezete nem
kívánja az édességeket. Ennek megfelelően a méz fogyasztása elősegíti
karcsúságunk, vonalaink megőrzését is.
Valóban hizlal?
Vannak, akik jóindulatúan óvnak a mézfogyasztástól, mert „nagyon hizlal”. Nos,
az igazság ezen a területen a következő:
• A méz gyümölcscukrából nem lesz zsír, mert a májban glikogénként raktározódik
el.
• A méz szőlőcukrából nem lesz zsír, mert rövidesen elég az izmokban.
• A mézfogyasztás aktívabb életvitelre serkent, ami az elhízás ellen hat.
• Egyes mézfajták (mentaméz, káposztaméz) vízajtó hatásúak, súlycsökkenést
idéznek elő.
Csak a folyékony méz jó?

                                
A méz kristályosodásáról (cukrosodásáról) sokan azt gondolják, hogy az a méhész
turpisságának a következménye, talán kristálycukrot keverhetett a mézbe. A
kristályosodás azonban természetes fizikai folyamat, melynek során a méz kémiai
tulajdonságai nem változnak meg.
A jelenség annak a következménye, hogy a méz szobahőmérsékleten túltelített
oldatként viselkedik, amelyben az oldószer, a víz, csak 18%-ban van jelen, a
többi része főleg egyszerű cukrokból áll. Ezek közül a szőlőcukornak nagyon
rossz az oldékonysága, ami azt jelenti, hogy szobahőmérsékleten hamar kiválik az
oldatból. A méz a leggyorsabban 15°C-os hőmérsékleten kristályosodik meg. E
hőmérséklet fölött és alatt a méz kristályosodása sokkal lassúbb. A kristályos
mézet 45°C-os vízfürdőben, vagy mikrohullámú sütőben károsodás nélkül vissza
lehet olvasztani, de ezt követően ismét bekristályosodhat.
Milyen mézet vegyünk?
Nagyon sokféle fajtaméz teremhet országunkban. Ezek színe, zamata és egészségre
gyakorolt hatása, valamint felhasználásának lehetősége igen eltérő lehet. Amikor
valaki mézet választ, tudnia kell, mire akarja felhasználni.
• Sütéshez a napraforgómézet tartalmazó vegyes virágmézeket ajánlhatjuk, amelyek
amellett, hogy olcsóbbak is, szépen színezik a süteményeket.
• Nem ajánljuk sütéshez az erősen zamatos mézeket, mint például a hársmézet, a
gesztenyemézet, vagy az édesharmatmézeket.
• A krémméz vásárlását a kisgyerekes családoknak javasoljuk, mert a kenyérre
kent krémméz nem csepeg le arról. Emellett a krémmézet teában is fogyaszthatjuk.
• Akik még csak most ismerkednek a mézzel, először vegyenek akácmézet. Ennek íze
nem annyira markáns, minden alkalmazási formában felhasználható, sokáig
folyékony marad.
• Meghűléses megbetegedésre, torokfájásra és köhögésre legjobb a hársméz és a
gesztenyeméz, ezeket lehetőleg hársvirág teában fogyasszuk.
• Az ínyenc fogyasztóknak a zamatosabb mézfajtákat javasoljuk, mint például az
erdei méz, hársméz, gesztenyeméz, aranyvesszőméz, selyemkóró méz, pohánkaméz,
somkóróméz, fagyalméz, édesköményméz, levendulaméz, zsályaméz, mentaméz,
pohánkaméz. (A pohánkamézről tudni kell, hogy jellegzetesen aromás méz, de az
illatát nem mindenki kedveli.)
A lépes méz
A lépes méz a legősibb méhészeti termék. A méz a méhlakásban viaszsejtekbe
ömlesztett állapotban, viaszfedéllel lezárva található, ami nem más, mint a
lépes méz. A lépes mézet hazánkban darabolt formában, üvegbe téve, mézzel nyakon
öntve lehet kapni a boltokban. Ennek elfogyasztása igen körülményes.
Hogyan fogyasszuk a lépes mézet?

                                 

 Kis falatokat vágjunk (esetleg harapjunk)
belőle, mindig csak annyit, amennyit azonnal elfogyasztunk. Azért nem szabad
előre feldarabolni, mert a vágás mentén kifolyik a sejtekből a méz, és
összegyűlik a tányér alján. Lassan és alaposan megrágjuk, a sejtekből fogainkkal
kipréseljük az édes, zamatos mézet, közben szívó hatást is kifejtünk. Egyetlen
ételünk sincs, amit így fogyaszthatnánk. Ezzel is magyarázható a lépes méz
legkülönlegesebb képessége, azaz hogy fogyasztásának hatására kitisztulnak
arckoponyánk melléküregei. A valódi méhviasz nem tapad a fogakra. Tartós rágása
kimondottan tisztítja a fogakat, és nyálunk még kevés A-vitamint is kiold
belőle.
Mézes csemegék

                        
Az olajos magvak közül a dió, a mogyoró és a tökmag íze harmonizál a legjobban a
méz ízével. Ezek igazi nyalánkságok, önmagukban fogyaszthatók. Egy-egy falat
lenyelése után ihatunk tejet, vagy kakaót is, mert ezek semlegesítik a méz édes
ízét. Az aszalt gyümölcsök vitaminokban és gyümölcssavakban gazdagok, kiválóan
kiegészítik a méz kedvező tulajdonságait. Ezeket a csemegéket is önmagukban
fogyasztjuk. Az aszalt gyümölcsöket egymásra rétegezve rakják az üvegbe, majd
mézzel öntik le.

 
 
A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/themes/health/mez.htm
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

brichta1@t-online.hu

(Brichta Ferenc, 2009.01.21 20:16)

Köszönjük a hasznos infókat,csak még hozzá annyi hogy a selyemfűmézet ehetik a pollenérzékenyek is!