Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A biblia gyümölcse

2008.02.10

 

Datolya: a Biblia gyümölcse

Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított formában jut el hozzánk, és ízletes csemegének fogyasztjuk. Sokan nem is sejtik, hogy gyógyhatása sem lebecsülendő.

 

Ismerjük meg!

A datolya (Phoenix dactylifera) az egyik legősibb gyümölcsünk, már az időszámításunk előtti Mezopotámiából is maradtak fenn róla írásos emlékek. A Bibliában is fellelhető a gyümölcs. A datolyapálma magas, olykor csaknem száratlan pálmafa. Törzsét a lehullott levelek töve, mint pikkely borítja. Levele szárnyalt, a tövén redőzött. Virágbuzogánya a levelek tövéből nő ki, virága kétlaki. Nagy datolyaültetvények Afrikában vannak, Európában csak Spanyolország termel említésre méltó mennyiséget. A meleg égövről a szárított változata kerül hozzánk. Eddig csak kellemes csemegének ismertük, nem is tudtuk róla, milyen gyógyhatása van. A friss datolyának és a szárítottnak majdnem teljesen megegyező a tápértéke: 100 grammban 142 kcal energia van. A datolya gyümölcse 4-5 cm hosszú, színe lehet zöld, sárgabarna vagy mély barna, puhasága meg az íze nagyon különböző. Mindegyik fajta más-más időben érik. Fényes héja alatt édes gyümölcshús van, középen pedig kemény, hosszúkás mag található. Számos fajtája közül a legkeresettebb az egyiptomi "Medjoul", a mézédes "halawi", illetve az illatos "khalesh", de az izraeli "daglet noort" is sokan kedvelik.

 

Miért jó?

A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Tekintélyes mennyiségű kalcium és a magnézium tartalma miatt könnyedén juthat a szervezet a szükséges kalciumhoz. Étkezési rosttartalma szintén nem lebecsülendő.
A datolya nagymennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de egyes vizsgálatok szerint jótékony hatása van a légzőszervekre is.
Növényi hormontartalmának köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában. Réz és kálium tartalma elősegíti a szervezet regenerációját
. Magas cukortartalma miatt túlzott fogyasztása a cukorbetegek számára nem javasolt.

Hogyan fogyasszuk?

Datolyát általában aszalt formában szerezhetjük be, de egyes kereskedőknél már frissen is elérhető. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, mert attól függően, hogy hol és milyen körülmények között szárították és tárolták, bizonyos kórokozókat tartalmazhat a héja. A datolya nemcsak kellemes csemege, hanem felhasználása igen sokrétű is lehet. Jól illik szárnyasok, halak mellé, illetve töltelékükbe, de készíthetünk belőle gyümölcssalátát és tortát is. Ha vendégeket várunk és sajttálat készítünk, nyugodtan helyezzünk a tálra néhány szem datolyát is. A csonthéjas termések közül a dióval és mogyoróval ízletes.

Tippek - tanácsok

Általában hazánkban - kevés kivétellel - csak szárított formában juthatunk datolyához. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a szemek frissek, barnák, héjuk sima és fényes legyen. A datolya kiválóan tárolható hűtőszekrényben, ahol akár több hónapig is eláll. A tárolás során tovább szárad, és beindulnak az ún. kristályosodási folyamatok, így még magasabbá válik a gyümölcs cukorkoncentrációja.

Érdekesség

A datolya a zsidó népnél az őszinteséget, a szépséget és az igazságosságot szimbolizálja. Jerikó, az emberiség egyik első virágzó kultúrája, a datolyapálmáiról is híres. A datolyából mézszerű nedv - datolyaméz - sajtolható, melyet az arabok kenyérre kenve fogyasztanak. A datolyapálma ideális körülmények között kétszáz évig is elélhet. Magról ültetését mi is megpróbálhatjuk, mert ha a gyümölcs magját kivesszük és nedves, porhanyós földbe tesszük, majd a cserepet napfényes helyre állítjuk, akkor viszonylag hamar kicsírázik.

Forrás internet

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.